Tips för e-handel och resor

Sidan kan innehålla annonser och annonslänkar

Alla tilläggsval vid köp av flygbiljett, vad behövs?

Priserna på just flygbiljetter är ofta mycket fördelaktiga på nätet än om du går till en traditionell resebyrå.
Biljettpriser som kommer upp när man gör en sökning på en av alla söksidor för flygbiljetter är ett grundpris. Av erfarenhet vet jag att det ofta slutar med att man har betalat ett högre pris när biljetten väl är betald än det som jag från början tryckte på för bokning.

Vilka skydd och försäkringar behöver du?


Av alla gånger jag bokat flygbiljetter på olika bokningssidor så har samma sak upprepat sig. Först får man fylla i resenärernas uppgifter, därefter kommer det just innan betalningen, möjligheten att välja till olika alternativ. Alternativen är till exempel reseförsäkring, avbeställningsskydd, skydd mot flygbolagskonkurs, bagageförsäkring och servicepaket. mm.
Vem vågar vara utan allt detta? I ett exempel nedan kostar flygbiljetten 7312 kronor. Efter att ha klickat i alla alternativ som fanns att välja på så kostar biljetten 9000 kronor. Frågan är om det inte är bättre att gå till en traditionell resebyrå för det priset och få personlig service inklusive dessa tillägg.

Alla tilläggsval vid köp av flygbiljett, vad behövs?

Köpa till något du redan har?


Om man tittar efter vad som erbjuds med dessa tillägg så kan man sålla rätt hårt.

  • Reseförsäkring? 45 dagar har de flesta som är skrivna i ett hem där någon har en traditionell hemförsäkring.
  • Bagageförsäkring? Händer det något med bagaget så kontakta flygbolaget som hanterat ditt bagage och gör en anmälan för ersättning för det som hänt.
  • Skydd mot flygplanskonkurs? Hur stor är risken? Detta beror mest på vilket bolag som man flyger med. Känns det som en risk som man vill gardera sig mot så brukar detta vara en av de lägre avgifterna att ta.
  • Avbeställningsskydd? Om något händer dig eller nära anhörig så du måste ställa in flygresan kan du med hjälp av till exempel ett läkarintyg få pengarna tillbaka. Har man utökad hemförsäkring kan det vara med avbeställningsskydd i den. Vid vissa förutsättningar kan man få med avbeställningsskydd när man betalar bokningen med kort. Annars är detta är något som vanligtvis inte finns med i något annat skydd. Mer om avbeställningsskydd


Här är ett exempel där man blir erbjuden ett servicepaket vid bokning av flygbiljetten. Det mesta som erbjuds här kan du sannolikt få även om du väljer bort servicepaketet.
Stämmer då inte det som bokningsbolaget skriver här? Om man läser vad det egentligen står så säger bokningsbolaget vad "vi" inte kan göra vid bortval av servicepaket. De säger inget om vad du kan göra som bokat biljetten!

Boka platser och annat utan servicepaketet


Gå direkt till flygbolagets webbsida istället och lägg till eller ändra det som önskas. Har egen erfarenhet av att bland annat välja specialkost och boka platser i planet, och detta utan några köp av servicepaket eller liknande vid bokning. Resenärer som är på samma bokning placeras som regel tillsammans. En tredje chans att önska plats är när du är på flyget, fråga kabinpersonalen (flygvärdinnan) om det går att byta plats.

Så om man väljer att lägga till avbeställningsskydd och inte mer så har man i detta exemplet sparat 1303 kronor. Är det en bokning med flera resenärer så är detta en besparing per resenär.

Se också upp med detta!


Det är olika pris på vad avbeställningsskydd kostar på olika bokningsbolag. Sällan skiljer det mer än 100 - 300 hundra kronor per biljett.
Däremot så förekommer det att vissa bokningsbolag lägger till en procentsats per resenär på samma bokning och då blir det stor skillnad om man är några stycken. Exempelvis, när det är endast en person per bokning kostar avbeställningsskyddet 300:-. Är det fem stycken på samma bokning kostar det 1500:- per person!
Gör du en bokning med flera resenärer så ha en kalkylator till hands och räkna vad det blir innan betalningen. 
Använder Blogger.