Missa inte!Häng på Handla Smartare på FacebookStarta här!

Tips för e-handel och reseplanering

Denna sida innehåller annonser och annonslänkar

Alla tilläggsval vid köp av flygbiljett, vad behövs?

Priserna på just flygbiljetter är ofta mycket fördelaktiga på nätet än om du går till en traditionell resebyrå.
Biljettpriser som kommer upp när man gör en sökning på en av alla söksidor för flygbiljetter är ett grundpris. Av erfarenhet vet jag att det ofta slutar med att man har betalat ett högre pris när biljetten väl är betald än det som jag från början tryckte på för bokning.


Vilka skydd och försäkringar behöver du?


Av alla gånger jag bokat flygbiljetter på olika bokningssidor så har samma sak upprepat sig. Först får man fylla i resenärernas uppgifter, därefter kommer det just innan betalningen, möjligheten att välja till olika alternativ. 
Alternativen är till exempel: reseförsäkring, avbeställningsskydd, skydd mot flygbolagskonkurs, förseningskompensation, bagageförsäkring och servicepaket, flyguppdateringar via sms, val av specialkost, mm.
Vem vågar vara utan allt detta? 

Spara tusenlappar!


I ett exempel nedan kostar flygbiljetten 7312 kronor. Efter att ha klickat i alla alternativ som fanns att välja på så kostar biljetten 9000 kronor. Frågan är om det inte är bättre att gå till en traditionell resebyrå för det priset och få personlig service inklusive dessa tillägg.

Alla tilläggsval vid köp av flygbiljett, vad behövs?

Köpa till något du redan har?


Om man tittar efter vad som erbjuds med dessa tillägg så kan man sålla rätt hårt.
 1. Reseförsäkring?
  45 dagar har de flesta som är skrivna i ett hem där någon har en traditionell hemförsäkring.
 2. Bagageförsäkring?
  Händer det något med bagaget så kontakta flygbolaget som hanterat ditt bagage och gör en anmälan för ersättning för det som hänt. Ta bilder på dina väskor innan du checkar in dem så har du det som beskrivning av bagaget vid eventuell förlust.
 3. Skydd mot flygplanskonkurs?
  Hur stor är risken? Detta beror mest på vilket bolag som man flyger med. Känns det som en risk som man vill gardera sig mot så brukar detta vara en av de lägre avgifterna att ta.
 4. Avbeställningsskydd?
  Om något händer dig eller nära anhörig så du måste ställa in flygresan kan du med hjälp av till exempel ett läkarintyg få pengarna tillbaka. Har man utökad hemförsäkring kan det vara med avbeställningsskydd i den. Vid vissa förutsättningar kan man få med avbeställningsskydd när man betalar bokningen med kort, kolla med din bank/kortutgivare vad som gäller för dig. Annars är avbeställningsskyddet något som vanligtvis inte finns med i något annat skydd.
 5. Förseningskompensation?
  Det finns ett kundskydd som ger kunden rätt till ersättning vid försenat/inställt flyg. Det kundskyddet är inget man behöver köpa till, det gäller oavsett så det är ett erbjudande som är vilseledande.
 6. Flyguppdateringar via sms?
   Det kan kännas jätteviktigt att ta med detta, man kan ju missa flyget! Använd en app istället som är gratis, t.ex. CheckMyTrip.


Här är ett exempel där man blir erbjuden ett servicepaket vid bokning av flygbiljetten. Det mesta som erbjuds här kan du sannolikt få även om du väljer bort servicepaketet.
Stämmer då inte det som bokningsbolaget skriver här? Om man läser vad det egentligen står så säger bokningsbolaget vad "vi" inte kan göra vid bortval av servicepaket. De säger inget om vad du kan göra som bokat biljetten!

Boka platser och annat utan servicepaketet


Gå direkt till flygbolagets webbsida istället och pröva om det går att lägga till eller ändra det som önskas. Ibland går det lägga till specialkost och boka platser i planet, och detta utan några köp av servicepaket eller liknande vid bokning (är du matallergiger så rekommenderas inte att chansa på att göra det i efterhand). Resenärer som är på samma bokning placeras som regel tillsammans. En tredje chans att önska plats är när du är på flyget, fråga kabinpersonalen (flygvärdinnan) om det går att byta plats.

Så om man väljer att lägga till avbeställningsskydd och inte mer så har man i detta exemplet sparat 1303 kronor. Är det en bokning med flera resenärer så är detta en besparing per resenär.

Vi hjälper dig med visum!


Det här kom upp vid en bokning av flyg till Indien, jodå det krävs visum för att resa till Indien och precis som det står på bilden så är det obligatoriskt.

Visumhjälp! Men man kan lätt få uppfattningen att man måste välja till det här vid bokningen. Inget kan vara mer fel!

Men man kan lätt få uppfattningen att man måste välja till det här vid bokningen. Inget kan vara mer fel!
Det finns ett antal sidor på nätet som erbjuder sig att vara mellanhand mot betalning vid visumansökningar. Visumansökningar för turistvisum är som regel utformade så att man ska kunna göra den själv med hjälp av informationen som ges när ansökan görs. Med andra ord, detta behövs inte heller.

Välja till Bagage?


Allt fler av de billigaste flygbiljetter säljs utan att det ingår bagage. Naturligtvis ges det möjlighet att köpa till detta vid bokningen och då oftast till ett pris som gör den billigaste biljetten till en betydligt dyrare. 
Gör man sökningen på en prisjämförelsesida för flygresor, och det i sökresultatet inte ingår bagage på den biljett man vill ha så kan man kolla på den näst dyraste biljetten. Den säljs ju av ett annat bolag och då kan det ingå bagage, om inte så kan man kolla på tredje dyraste biljetten, osv. Oftast är det liten prisskillnad mellan de olika resebyråernas erbjudanden vilket gör att man kan få med bagage för ett par hundralappar istället för tusenlappar.

När du bokar flyg, var förbered!


Kolla upp innan du startar bokningen vilka reseförsäkringar du redan har. Börja bokningen när du har gott om tid och lugnt om kring dig så du kan tänka efter vad du egentligen behöver lägga till i din bokning. Var noggrann när du fyller personuppgifterna annars kan om så bara bara en (1) bokstav fel ställa till det rejält. Ha resenärernas pass framme så du enkelt kan checka av stavning och namnordning.
Använder Blogger.