Tips för e-handel och reseplanering

Denna sida innehåller annonser och annonslänkar

Pressa månadskostnaden - få ihop pengar till resan

Vi är många som känner att ge sig iväg på äventyr är något speciellt. Men förutsättningarna för att det ska kunna bli av handlar ofta om ekonomi. Man har helt enkelt inte pengarna för att göra det man drömmer om, att resa bort ett tag.
– "Det blir inga pengar över så det går inte att spara något för mig!" kan mycket väl vara sant. Men kanske en sanning som går att ändra på?

Pressa månadskostnaden - få ihop pengar till resan

Små utgifter


Det finns två möjligheter, ja egentligen tre, men den tredje är ingen bra idé: att låna till en resa. De andra alternativen för att få pengar över till en resa är antingen att höja inkomsten eller sänka utgifterna. Det man vanligtvis har störst möjlighet att styra över är utgifterna. Det finns ett ordspråk som säger att det inte är de stora inkomsterna man blir rik på utan de små utgifterna.

Använd samma pengar som kommer in varje månad, men rikta om flödet så att en del av inkomsten hamnar till det sparmål du satt upp!
Vi ska ta några exempel på vad man konkret kan göra. Det är som vanligt inte utan ansträngning, så motivation behövs. Men vad gör man inte för en resa?

Se över dina lån


Något som kan suga mycket pengar varje månad är lån. Många har lån, helt enkelt för att de flesta inte har möjlighet att köpa till exempel en bostad utan att ta lån. Man kan också ha lånat till alla möjliga saker. Alla lån har ändå en sak gemensamt: de kostar ränta! Räntan har också en sak gemensamt: det är långivaren som sätter den. Nu är man ändå inte helt låst eftersom det finns konkurrens mellan långivare, och det är detta vi ska använda oss av. En idé kan vara att ta ett lån hos en annan långivare som har lägre ränta än nuvarande långivare och betala det nuvarande lånet med. Arbeta sedan för att bli av med dina lån. Det finns tyvärr ingen genväg; du måste betala tillbaka alla pengarna för att bli skuldfri.

Tips för att sänka bolåneräntan


Bolån är också en marknad med konkurrens. Den procentsats som banken anger formellt är förhandlingsbar. Är lånet bundet kan man förhandla om räntan när den bundna tiden gått ut. Har man så kallat rörligt lån så har man i praktiken tremånadersränta. Då kan man förhandla när som helst om en lägre procentsats för att få en ränta som ligger lägre än bankens officiella räntesats. Gör man inte det, då har man automatiskt den officiella räntesatsen. För att få det bästa förhandlingsläget behöver man ställa de olika långivarna (bankerna) mot varandra. Man kan fråga runt hos olika banker vad de kan erbjuda om man byter till dem. Sånt här tar ofta mycket tid och energi, men det finns genvägar.
Man kan låta någon annan göra det, som en låneförmedlare. De hjälper dig att hitta banken med lägsta räntan åt dig kostnadsfritt.

Se över dina abonnemang och prenumerationer


Tänk efter hur mycket du faktiskt läser den där tidningen eller de där tidningarna. Eller prenumerationen på underkläder, kanske har det blivit så många nu att det ligger en hel del oöppnade förpackningar och väntar? Gå igenom varje sak för sig: är det verkligen inte något som kan undvaras?

Jag minns tiden då varje hushåll hade ett telefonabonnemang och sen betalade man sin TV-licens, that’s it! Idag har vanligtvis varje person i ett hushåll ett mobilabonnemang, utöver kostnad för internet, TV-kanaler och streamingtjänster. Tänk likadant kring TV-kanalerna och streamingtjänsterna som du kanske betalar för: vad kan undvaras? Hur viktigt är det i förhållande till det du vill spara till?
Dyra mobilabonnemang finns det också gott om; se över om det du har är en bra affär.

Autogiro = noll koll på fakturorna?


För att göra det smidigt för sig är det enkelt att använda autogiro; pengar dras per automatik varje månad utan att man ens behöver tänka på fakturorna. Gå igenom alla dina månadsfakturor och gör samma sak med dem, även de som är på autogiro. Fundera sedan om du verkligen behöver dem eller om det finns något sätt att få dem till en lägre kostnad. Med alla månadsfakturor menas alla du har, även de man tänker att det inte går att göra något åt, till exempel för renhållningen. Kanske går det att minska storleken på sopkärlet?

Kan ge tusenlappar!


Varje enskild besparing i sig gör ingen större skillnad utan det är alla sammantaget som kan ge tusenlappar per år. Använd tiden medan du sparar till att drömma och att planera din resa.

Tips på verktyg för att komma igång!


Dags att göra något åt saken, varför inte börja med det enklaste.
  1. För att få ner kostnaderna på de vanligaste abonnemangen, kolla in: Påmind
  2. För att få lägre ränta på bolån, kolla in: Sänk bolåneräntan
  3. För att få lägre ränta på privatlån, kolla in: Samla lån länk  

Till sist - Ett riktigt bra erbjudande!


Om du har ett teleabonnemang som kostar mer än det behöver. Läs mer om billiga Vimla mobilabonnemang.
Använder du denna länk när du tecknar abonnemang så får du dessutom 10 kr i månadsrabatt av mig, alltid! Vimla.se

Använder Blogger.