Tips för e-handel och reseplanering

Denna sida innehåller annonser och annonslänkar

Så får du ut kontanter på resan!

Fortfarande är det "Cash is King" som gäller i många länder vilket gör att man behöver använda kontanter i stor utsträckning för att kunna handla på resan. Är man på resa så finns det flera sätt att växla till sig valuta, vi ska titta på ett av de mest kostnadseffektiva sättet!
Med denna metod du även kan växla till dig större summor kontanter och hämta ut pengarna i landet när du landat.

Så får du ut kontanter på resan!

Överför din reskassa till kontanter i landets valuta

Genom att använda ditt bankkort för att göra en utlandsöverföring och sedan hämta ut kontanterna själv på plats kan du undvika mellanhänder och potentiellt spara pengar på avgifter. Det är också ett säkert sätt att överföra reskassan och ger dig kontroll över när och var du hämtar ut pengarna. 

Hämta ut kontanterna när du anländer till ditt resmål

Att överföra pengar till utlandet kan vara en nödvändig process för många människor, vare sig det är för att hjälpa familjemedlemmar, eller göra affärstransaktioner. Två av de mest populära sätten att göra detta är genom MoneyGram och Western Union, som båda erbjuder snabba och tillförlitliga tjänster för pengaöverföringar. På denna sida kommer jag att guida dig genom processen att överföra pengar via dessa plattformar för att sedan kunna hämta ut pengarna själv hos ett ombud eller skicka dem till någon annan.

MoneyGram:

 1. Registrera dig: Om du inte redan har ett konto hos MoneyGram måste du först registrera dig på deras webbplats eller app. Detta är en enkel process som kräver att du anger dina personuppgifter och verifierar din identitet.
 2. Välj mottagarens land och belopp: Ange det land där du vill skicka pengar och det belopp du vill överföra. MoneyGram erbjuder tjänster till över 200 länder och territorier världen över.
 3. Välj hur mottagaren ska få pengarna: Du kan välja att mottagaren ska få pengarna på ett bankkonto, via en mobil plånbok eller genom att hämta ut kontanter på något av MoneyGrams ombud. 
  I detta fallet väljer du att hämta ut kontanter hos ombud.
 4. Betala för överföringen: Du kan betala för överföringen med kreditkort, banköverföring eller kontanter på ett av MoneyGrams ombud.
 5. Ge mottagaren nödvändig information: Du kommer att få en referensnummer som du måste dela med mottagaren så att de kan hämta ut pengarna.
  I detta fallet anger du dig själv som mottagare.
 6. Mottag pengarna: Mottagaren (du själv) kan sedan gå till närmaste MoneyGram-ombud med referensnumret och en giltig ID-handling för att hämta ut pengarna.

Western Union:

 1. Registrera dig: Gå till Western Unions webbplats eller app och registrera dig för ett konto om du inte redan har ett.
 2. Välj mottagarens land och belopp: Ange mottagarens land och det belopp du vill skicka.
 3. Välj hur mottagaren ska få pengarna: Du kan välja att pengarna ska överföras till en bank, hämtas ut kontant på ett av Western Unions ombud eller skickas till en mobil plånbok.
  I detta fallet väljer du att hämta ut kontanter hos ombud.
 4. Betala för överföringen: Du kan betala för överföringen med kreditkort, banköverföring eller kontanter på ett av Western Unions ombud.
 5. Ge mottagaren nödvändig information: Du får en MTCN (Money Transfer Control Number) som du måste dela med mottagaren för att de ska kunna hämta ut pengarna.
  Eftersom det är i detta fallet är du dig själv som mottagare så delar du inte MTCN med någon.
 6. Mottag pengarna: Mottagaren (du själv) kan gå till närmaste Western Union-ombud med MTCN och en giltig ID-handling för att hämta ut pengarna.

Det finns flera fördelar med att överföra reskassan

Fördelar gentemot att växla före avresa är att du inte behöver resa med valutan, att växla större summor av vissa valutor gör att det blir stora volymer av sedlar att ha med. Dessutom ger växlingskontor sällan bra växlingskurs jämfört med andra sätt att växla.

Gör inte detta!

Att ta med svenska kronor i kontanter för att växla dem utomlands är inte längre någon bra ide. Det vanliga är numera att man inte tar emot svenska kronor alls i växlingskontor utomlands.

Ta ut på ATM?

Att ta ut pengar ur ATM med bankkort/kreditkort är ger oftast låg växlingsavgift men nackdelen är att det är begränsat med hur mycket pengar du kan ta ut per gång och även en uttagsavgift per tillfälle. Behöver du endast mindre summor med kontanter utomlands är ATM ändå ett smidigt och billigt sätt att få reskassan i kontanter. 

Överföra pengar på ett säkert sätt

Att överföra pengar via MoneyGram eller Western Union är enkelt och bekvämt, och det ger dig också möjlighet att skicka pengar till nära och kära över hela världen på ett säkert sätt. Kom dock ihåg att vara försiktig med bedrägerier och aldrig dela dina personliga eller ekonomiska uppgifter med någon du inte litar på.

Rabattlänk till MoneyGram
Använder Blogger.