Tips för e-handel och reseplanering

Denna sida innehåller annonser och annonslänkar

Skatt och tull vid egen import

Kostar det inte en massa pengar i skatt och tull när man gör egen import? Blir det verkligen billigare i slutändan? Till största del om det lönar sig eller inte beror naturligtvis på prisskillnaden på själva produkten.

Import inom EU: Varor som du beställer eller köper inom EU behöver man normalt inte betala någon tull på eftersom EU:s frihandelsavtal gäller. Undantag finns på ex. djur, växter, vin och sprit, mm. EU-landets momsregler gäller. Det pris som butiken visar kan man också räkna med att man betalar för varan.
Skatt och tull vid egen import
Import utanför EU: Moms efter svenska regler tillkommer på alla varor. Handlar man från USA (eller annat icke EU land) blir det tull på varan om försändelsen innehåller varor med ett sammanlagt värde på över 1500 kronor (när detta skrivs) för privat import. Undantag finns för tex. tobak, parfym och varor som kräver införseltillstånd.
Är posten med som speditör (leverantör) tar de ca. 125 kronor i avgift för att administrera moms och eventuell tull. Betalar gör man när man hämtar ut försändelsen på posten. Levereras varan av annan speditör skiljer det sig åt i tillvägagångssättet och avgifter.

I vissa fall kan varan "slinka" igenom tullen trots att värdet är över 1500 kronor men det är inget man ska räkna med.

Använd avgiftsguiden enkelt för uträkning


Detaljer på regler och exempel på hur du räknar ut moms och tull finns på Tullverket.
På deras webbsida finns också avgiftsguiden som är enkel att använda.
Använder Blogger.